Националният ваксинационен щаб ще бъде преструктуриран в Kонсултативен съвет по ваксинация към Министерството на здравеопазването. Това заяви ресорният министър д-р Стойчо Кацаров.

По думите му той досега се е занимавал с технически и организационни въпроси, но те вече са решени.

„Организацията за получаване и разпространение на ваксините вече работи добре. Повече от това не е и нужно по отношение на организацията и техническото осигуряване“, допълни той.

По думите му в досегашния ваксинационен щаб работят предимно администратори, чрез тази трансформация той иска да се привлекат хора, които не са служители в здравното министерство – общественици, представители на религиозни общности, пациентски организации, журналисти и др.“

„Ще се опитаме да дадем друг поглед и да ангажираме по-широко обществеността. Днес въпросът не е коя ваксина да доставим, а как да информираме по-добре хората за смисъла от това да се ваксинират и да стимулираме този процес“, уточни д-р Кацаров.

Д-р Кацаров обяви още, че въпросът с медицинските хеликоптери е решен и до 2024 г. те ще бъдат налични: „Изготвени са проектните фишове, изготвена е цялостната оценка, разработена е програмата, внася се за финансиране в Плана за възстановяване и развитие на ЕК. Планирани са да се закупят 6 хеликоптера за две площадки, които ще обслужват около 20 лечебни заведения в страната“.