Решението на държавата за безлимитно финансиране на ин витро процедурите е огромен успех. Това наистина е победа, защото показва една осъзната необходимост в нашите управляващи, каза в предаването „Лице в лице” д-р Георги Стаменов.

Той допълни, че управляващите сами са потърсили инициативата за това и им благодари.

Докторът уточни, че Касата ще плаща само 4 процедури, а в Европа в момента само 3 държави дават толкова процедури на пълно реимбурсиране.

Между 120 000 и 200 000 са семействата, които имат нужда от ин витро процедури, каза д-р Стаменов.

„България е на прага на страхотна катастрофа в демографско отношение. Тези деца трябва да са желани деца, такива, на които ще се даде образование и ще се отгледат в семейство”, допълни той.

Не всички семейства, които се нуждаят от ин витро, ще успеят в това, но за голяма част от тях ние можем да направим така, че да имат даже повече от едно дете, категоричен е медикът.

Това ще стане възможно, когато имаме Фонд за асистирана репродукция, който финансира процедурите, допълни д-р Стаменов.

По думите му за миналата година ражданията у нас са 50 000 на фона на 200 000 преди половин век.

Всяко семейство има по едно или две деца, това значи, че от двама човека се възпроизвежда само един човек, отиваме надолу, каза докторът.

По въпроса възможни ли са злоупотреби, д-р Стаменов заяви, че ще сложат такива правила, които да ограничават злоупотребите. Това е кауза, не е бизнес, допълни медикът.

Той обясни, че има и семейства, на които се казва, че нямат шанс след втората процедура, но има чисто медицински обективни критерии за това и те показват кой може и кой не може да има право да участва в тези процедури.