Как изглежда България през очите на един китаец? През май 2016 г. китайският фотограф Дженф Чан пристига в Казанлък за празника на розата и моментално е запленен от нашата страна.

Тук той заснема 4-минутен клип, озаглавен „Здравей, България”, който се превърна в един от най-гледаните в българските социални мрежи.

„Научих за България благодарение на една реклама за кисело мляко в Китай. В нея се говори за българското село Момчиловци и от рекламата останах с впечатлението, че България е страна с прекрасна природа”, разказва Чан в ексклузивно интервю пред репортерът на bTV Александра Кръстева.

Едно от първите неща, които правят впечатление на младия мъж е чистият въздух у нас. „Сега в Китай въздухът изобщо не е чист, особено в северната част на страната. Там замърсяването е особено сериозно, така че вече рядко може да се види синьо небе и бели облаци. В България, стига времето да е ясно, небето винаги е синьо, а облаците винаги са чисти и бели”, разказва Чан.

„Друго, което ми направи впечатление е, че навсякъде в страната има изключително много цветя, особено рози – цели розови полета”, споделя той.

За 10 дни Чан обикаля почти цяла България. Като всеки азиатски турист се влюбва в киселото ни мляко и традиционната кухня. Казва, че българите са сърдечни и добри.

След заснемането на „Здравей, България”, всички приятели на Чан искат да посетят страната ни. „Искат да усетят сърдечната атмосфера, а също така да се насладят на прекрасната природа. Това видео съдържа една съвсем малка част от всичко, което видях и ми хареса в България”, споделя Чан.

По време на престоя си той успява да заснеме много материал, като подготвя кратък документален филм за страната ни.

„Аз съм доста впечатлителен и направо чувствителен човек, който се вълнува от видяното и обича да разкрива красотата в живота. Когато имам време, обичам да съхранявам в образи всичко видяно и да го показвам на приятели. Обичам да показвам, че около нас въпреки всичко има много красота, която можем да забележим и на която да се насладим”, споделя Чан.

Чан казва, че е добре човек да пътува по света и да види повече от него, но е важно да се завърне в родното си място.

„За мен България е цветна градина в задния двор на Европа”, казва Чан.

Цялото интервю гледайте тук: