Оценките на постигнатото след 10 ноември сблъскаха президента и управляващото мнозинство. Основите на българската демокрация са критично застрашени, заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа. От ГЕРБ го обвиниха, че разединява нацията.

По повод годишнината държавният глава отправи остри критики към управляващите.

„Възродиха се познатите механизми на партията – държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. "Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция”, заяви Румен Радев.

От ГЕРБ обвиниха Радев, че отрича всичко и търси агресивен подход.

„Президентът доказа, че е разединител на нацията, показа че е не обединител, както е по функции, както е по конституция, българският президент за всички е ясно, че той е президент на БСП, за всички е ясно, че има координирани действия между Радев и Нинова, това обаче не помага за решаването на проблемите на българските граждани”, отвърна Цветан Цветанов.

Радев обаче не се отказа от оценката си. Той бе помолен за коментар в Париж, където участва в честванията  на 100 години от края на Първата световна война.

„Кое от това, което казах не е истина? Нека отговорят на този въпрос”, каза държавният глава.

Сред критиките от страна на ГЕРБ са, че за две години във властта президентът не е направил нито едно обръщение към Народното събрание.