Сигналите за проблеми с COVID зоните продължават. Болните трудно се ориентират къде да отидат. A лекари алармират и за трудности при изписването на безплатната им терапия.

Снимка: bTV

10 дни след положителния си тест за COVID-19  Красимир Крумов все още поддържа повишена температура. Затова и решава да търси помощ - в някоя от COVID зоните. Първите опити са неуспешни.

“Списъкът на сайта е тотално недостоверен. От три, които са ми в близката околност, и трите се оказаха, че нямат такава зона“, споделя Крумов.

Снимка: bTV

Четвъртият опит е успешен.

„Много интересни въпроси задаваха. Защо съм там? Как съм научил за тях? Аз не съм техен контингент и кой ме е препратил", продължава разказа си мъжът.

Правят му преглед и снимка. Но когато разбират, че има и сърдечно заболяване, го препращат към две болници. Избира по-близката - която е частна. Там също го преглеждат, но срещу 191 лева.

„Идеята е супер, изпълнението е отвратително. По-лошо от несвършената работа е наполовина свършената работа“, смята Крумов.

Снимка: bTV

От самите COVID зони също алармират за проблеми.

„Проблемите са свързани с това, че не можем да поемем целия поток, и второ - проблемът с изписването на лекарствата. Има придружаващо заболяване, което блокира за начина на изписване на лекарствата. При антикоагулантите трябва да има придружаващо заболяване, за да бъде предписано това заболяване”, обясни д-р Лили Иванова, управител на XXII ДКЦ.

Снимка: bTV

Пациенти й споделят и за друг казус -  трудно откриват част от предписаните лекарства. В същото време - рецептата няма как да се изпълни частично в една аптека, а след това - да се довърши в друга.

И докато лекарства за COVID се търсят масово - изпълнена рецепта за терапия по каса в аптеките, в които екипът ни провери, почти няма.

Справка на сайта на здравната каса показва, че COVID зони все още няма в Силистра, Търговище и Видин.