COVID отделението на най-голямата спешна болница в България “Пирогов” отвътре. Репортерът Росен Цветков влезе в така наречения изолатор, където се лекуват пациенти със средно тежки случаи. Вижте част от разказите им:

„Намираме се на етажа на бившата клиника по кардиология, в сектора изолатор. В този сектор са пациентите ни, които чакат резултатите от PSR пробите. Оттук вече започва т. нар. COVID отделение. Съответно тук са  стаите, които са разделени на мъжки и женски“, каза д-р Йозлем Кобакова, лекар-специализант по вътрешни болести в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”.

„Когато са ме докарали тук, са казали, че не дишам, но ето, че са ме оправили. Кураж трябва да има човек, не трябва да се отчайва, особено по-младите“, разказа Емилия Личева - пациент в „Пирогов”.

„Аз съм била на операция в “Тина Киркова” за миома. Там ме оперираха и съответно там съм се заразила, оттам ме докараха с линейка. Направиха ми рентген там. На самия рентген се показа, че имам двустранна бронхопневмония. Направиха ми тест и се оказа положителен и ме преместиха тук. Имам страх, да. Загубила съм си съня, не мога да спя вечерно време“, сподели Лилия Борисова - пациент в “Пирогов”.

„В началото ми беше много тежко, бях на кислород, не можех да дишам. Дори вдигането на ръката ме караше да кашлям и то до припадък, никакъв въздух не ми стигаше. И както ми обясни д-р Валериев, на който съм безкрайно благодарен, поне до 5-6-ея ден не може да се очаква да има някакво подобрение в моето състояние, в което бях.

Аз имам наблюдения. Виждам хората, които го подценяват - предимно младите хора. Но като гледам сега момчето тук, което е на 30 години, и доста по-млади хора също го изкараха, никой не е застрахован, че няма да се получат усложнения“, каза Константин Александров, пациент в “Пирогов”.

„Аз съм след нощна смяна. Продължавам до обяд, след това почивам няколко часа, като това не е винаги строго регулирано. Ако имаме прием на по-голям брой пациенти, абсолютно всички сме на линия. Тук спим, тук ядем, тук живеем 24 часа“, обясни д-р Йозлем Кобакова, лекар-специализант по Вътрешни болести в “Пирогов”.

„Много неща съм видяла в живота си, защото ми е дълъг животът. И като почна така, най-различни събития, катаклизми, но това не бях преживявала. Ето, че и това трябваше да преживея. Една тиха война на един вирус“, заяви Емилия Личева - пациент в “Пирогов”.

Още разкази от борбата на първа линия с COVID-19 в „Пирогов“ очаквайте в следващите дни в bTV Новините.