COVID сертификати и за училищата - от Министерството на образованието и науката предвиждат такива да получават учебните заведения, в които са се ваксинирали над 70% от колективите.

Педагозите у нас са над 90 хиляди. Те са разпределени така: 19 хил. са в детските градини, близо 70 хил. в училищата и близо 3000 в Центровете към просветното министерство.

Как обаче стои въпросът с имунизирането им до момента?

По данни на Министерството на здравеопазването към средата на юни тази година са поставени над 50 хиляди дози ваксини на учителите.

От здравното ведомство обаче нямат информация каква част от тях са със завършена имунизация. Едва 2000 души от непедагогическия персонал се е ваксинирал.

Анкета на здравното министерство направена през юни, сочи, че над половината от учителите все още не са ваксинирани. Проверка на наш екип в столичните училища показа сходен резултат.

Каква е целта на сертификата за учебните заведения?

Най-малко 70% ваксиниран персонал – толкова са нужни за получаването на стикер или сертификат. Снежана Костова и Георги Милошев са преподаватели в столично училище. Мненията им за ваксинацията срещу коронавируса се различават коренно.

„Правиха ни тестове за антитела и се оказа, че имам висок брой и по принцип затова си и отложих тези манипулации. Малко се притеснявам от това да се налагат някакви рамки, защото това малко нарушава все пак свободата на избора на всеки гражданин”, казва Снежана.

„Аз бях още от първите, които желаеха да се ваксинират, наясно съм как работят ваксините. Смятам, че ваксините са приятел на човечеството. Една идея по-голяма сигурност дава ваксината”, казва пък Георги.

В столичното 125 средно училище ваксинираните учители са около 50% от общо 99. Първият имунизиран в учебното заведение е директорът Венелина Николова. „Смятам, че като директор трябваше да дам пример, ние чакахме с нетърпение да дойде редът на учителите за ваксинация и наистина имаше доста желаещи. Смятам, че роля на правителството е да прави кампании, роля на Министерството на образоването е да прави кампании в училищата”, казва тя.

Според нея е добра идея, ако стигнат заветните 70% имунизиран персонал, да получат и сертификат, че са защитени.

От Образователното министерство казаха, че предстои и разяснителна кампания за ползите от ваксинирането.