COVID рекорд на заразени и първи ден с новите правила за карантиниране. "Омикрон" бележи невиждан досега ръст на новите случаи. Заразените за последните 24 часа са повече от 7000.

Снимка: btvnovinite.bg

Почти всеки пети тестван е положителен. Точно 28 са карантинираните държавници след Консултативния съвет за национална сигурност, заяви за bTV директорът на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Всички те ще са в изолация по силата на новата заповед.

Обмисля се намалената карантина да важи и със задна дата.

На 10 януари член от семейството на Николай Блажев дава позитивен резултат за COVID-19. Затова на следващия ден, 11 януари, той получава обаждане от Столичната РЗИ, че ще бъде карантиниран за 10 дни. В същия ден излиза и заповед, според която контактните на болен трябва да останат у дома не 10, а 7 дни.

„В моя конкретен случай предписанието е връчено след излизането на заповедта. На мен ми се обадиха след 16:20 ч. Беше ми казано, че трябва да стоя 10 дни. Разговарях с един млад доктор, който каза, че за всички е назначил карантина. Тогава аз казах, че заповедта е издадена преди да ми звънне. Той каза, че така му е разпоредено“, коментира.

Снимка: btvnovinite.bg

От Столичната здравна инспекция заявиха, че нямат специално отношение към присъстващите на КСНС. Общо 28 души от присъстващите на него са поставени под карантина според правилата от 11 януари, макар че, както Николай, са контактни от 10 януари.

По-късно от Столичната РЗИ съобщиха, че хората с положителни тестове от 10 януари, както и техните контактни, ще бъдат карантинирани при съкратените срокове. В ранния следобед Николай също е получил обаждане, че ще остане у дома за седмица, а не за 10 дни.

Снимка: btvnovinite.bg

Според адвокатът по медицинско право Мария Петрова - заповедта ясно регламентира, че за издадените преди нея предписания важат старите правила, а за тези след издаването ѝ - новите.

От РЗИ-София заявиха, че работят в условия на тежък кадрови дефицит, и молят за помощ от доброволци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!