Разногласие между авиокомпаниите за помощта, която трябва да получат заради загубите си в COVID епидемията. Арбитър ще бъде министърът на транспорта.

През март Европейската комисия одобри българската схема за 60 милиона лева в подкрепа на въздушните превозвачи.

Как ще бъдат разпределени парите определя Министерството на транспорта. От Асоциацията на българската авиационна индустрия обаче смятат, че са ощетени.

„Тези средства отиват за погасяване на задължения, които са били текущо дължими към края на 2019 г. Това беше силна година за авиацията, тя беше приземена 2020 и 2021 г. Затова няма никакъв икономическа логика в това“, каза Анелия Маринова, представител на авиокомпания.

Според асоциацията, в която членуват около 30 компании, други ще бъдат облагодетелствани. 

От другата организация на превозвачите - Асоциацията на българските авиокомпании, в която са над 80% от фирмите на пазара, припомниха с писмо до министъра, че правилата позволяват и компенсации за периода на пандемията.

"Считаме, че разпределението на средствата се извършва по утвърдени, ясни и прозрачни критерии в одобрената от ЕК рамка", посочват от там.

От Асоциацията на българските авиокомпании съобщиха за bTV, че писмото е било адресирано до министъра и са изненадани, че е придобило публичност. Не искат да влизат в задочен спор с другите организации.

„Да намерим решение по какъв начин и по какви критерии тези пари по някакъв справедлив начин да бъдат разпределени“, каза Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ). 

От ведомството казаха за bTV, че решение ще се търси идната седмица на среща с двете асоциации с министъра.