Заради COVID пандемията България вчера е задействала Механизма на Европейския съюз за гражданска защита. Новината българските медии научиха днес от говорител на Европейската комисия.

Според Министерството на здравеопазването „засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване“. 

Механизъм за гражданска защита може да се ползва от всяка страна при природни бедствия или причинени от човешка дейност аварии и катастрофи. Когато държави членки разполагат с поисканото оборудване от страната, задействала механизма, 75% от транспорта може да се поеме от Брюксел.

Българските власти са поискали апарати за вентилация, монитори за наблюдение на пациенти, легла за спешни случаи, кислородни маски.

От началото на COVID кризата 12-ина европейски държави са задействали механизма и са поискали помощ. Обикновено е необходимо технично време от 2-3 дни, за да може останалите държави членки да кажат дали и с какво могат да помогнат.

„Нашият спешен координационен център е в контакт със страните членки, за да стане ясно дали някои от тях могат да предоставят поисканата апаратура. Имаме резерви в няколко държави членки, които също биха могли да разполагат с необходимото оборудване за COVID-19”, заяви пред bTV говорителят на ЕК Балаж Уйвари.

През последното денонощие няколко държави членки заявиха, че ще наложат задължителна трета доза ваксина за определени възрастови групи, за да продължат валидността на здравния сертификат. Сега на ход е Брюксел, който трябва да реагира бързо, за да продължи координираното взаимно признаване на сертификатите от всички членки на съюза, независимо дали в национален план за едни "пълна ваксинация" означава две дози, а за други - три.

В последния си брой френското издание "Курие ентернасионал" се пита дали България е европейският шампион по фалшиви сертификати. „Голяма част от българите са "готови да дадат стотици евро, да се разболеят, да заразяват, само и само да не се ваксинират", пише изданието.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!