В началото на юли общинската болница "Свети Мина" в Пловдив разкри т.нар. COVID- отделение. Това се случи със заповед на Регионалната здравна инспекция, без да е налице нужния персонал и без болницата да има договор със Здравната каса за клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти с инфекцията.

"Кажете коя нормална институция би сключила договор за нещо, което не е налично.Търсим персонал, за да сключим договор с касата не звучи сериозно", заяви проф. д-р Петър Салчев, управител на НЗОК.

В момента в отделението има 21 пациенти. 11 са с доказана инфекция, останалите чакат резултата от теста, обясни управителят на болницата след среща с шефа на Касата. И призна, че болните от COVID-19 на документи всъщност са пациенти, които се лекуват при тях от придружаващите заболявания.

"Приемаме пациенти и ги лекуваме по техни придружаващи заболявания, които имат в момента", заяви проф. д-р Петър Петров, управител на МБАЛ "Св. Мина" – Пловдив. 

Управителят на болницата твърди, че вече е намерил нужния персонал и ще сключи договор с Касата.

На този фон за пореден ден броят на новите случаи в страната е по-голям от този на излекуваните.

"Броят на активните случаи също е висок, неминуемо това натоварва системата, 15% от тях влизат в болница, от тях 5% изискват реанимация", каза проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

А от Центъра за защита на правата в здравеопазването са анализирали данни на Здравната каса, от които се вижда, че средно на ден в болница постъпват общо около 6000 души, а с коронавирус - 13 -14.

"Това е толкова малко, че статистиката няма да го отчете медицинската статистика, ако не се говори непрекъснато за това. Здравната система не е под натиск от болните от COVID и няма никакъв риск скоро да бъде под натиск", каза д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването.

Анализът показва още, че за последните 4 месеца у нас са починали около 40 000 души. Под 1% от тях са били с COVID-19.