Обучение на ротационен принцип за учениците над 5. клас от утре в София- област. Мярката се въвежда заради ръста на вируса в областта. Детските градини и ясли остават отворени.

Това стана ясно от съобщение на областната администрация.  

Мерките влизат в сила от вторник и ще важат до 24 октомври. От първи до четвърти клас, 7., 8. и 12.  ще се обучават присъствено, а останалите ще учат онлайн. А следващата седмица се ротират. Такива ограничения са въведени и в Сливен, Нова Загора, Перник, Котел, Карнобат, Твърдица и Видин.

Засега затягане на мерките срещу разпространението на болестта няма да има в София-град. Причината - броят на карантинираните паралелки в София град е твърде нисък.  Директори на училища обаче вече призовават за действия при тъмночервен сценарии. 

Снимка: bTV

От днес в тъмночервено вече е и София-област и се въвеждат някои временни мерки. Така зоните с много висок брой болни вече са 8.

Вижте пълния текст на заповедта: 

Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

Преустановяват се провежданията на масови спортни събития на закрито, а на открито същите се провеждат без публика с изключение на включените в годишния държавен спортен календар.

Посещенията на кина, театри и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най- малко 1 ,5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски и административни обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и други школи.

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Събирания от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) се провеждат в присъствие на максимум 15 човека.

За учениците от Софийска област се въвежда ротационен принцип на обучение както следва:

за периода от 12.10.2021 г. до 17.10.2021 г., класовете 1., 2., 3., 4., 7., 8. и 12. клас се обучават присъствено, а класовете 5., 6., 9., 10. и 11. клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда;

за периода от 18.10.2021 г. до 24.10.2021 г., класовете 1., 2., 3., 4., 5., 7. и 10. клас се обучават присъствено, а класовете 6., 8., 9., 11. и 12. клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда.

Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки.

Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение – спазване на дистанция и избягване на струпване на хора;

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от Софийска област.

Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.).

Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).

Ще има ли нов локдаун?

По-рано пред „Тази сутрин“ математикът проф. Николай Витанов заяви, че нов локдаун няма да има, но смъртността от COVID-19 ще расте. По думите му вървим към вторичен пик на четвъртата вълна.

„София-град – в пропастта ще паднем ако София-град потъне, още не е потънала, но имаме дифузно разпространение там. Числата показват, че дифузното разпространение не е толкова напреднало, колкото други области в страната“, каза проф. Витанов.

„Има наплив, поетапно вече се увеличават леглата навсякъде в София. В момента нямаме свободни легла. Ние лекарите и болниците сме повече от година и половина натоварени и изнемогваме. Така че гражданите трябва да помислят над ваксинацията“, заяви д-р Боян Христовски, завеждащ COVID отделението в МБАЛ ''Света София''.

621 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 ч. 11 на сто от направените тестове са дали положителен резултат. Общият брой на настанените в болници надхвърли 5500. 40 души са починали.
Излекуваните са 576.