Хотелиери в цялата страна са готови да предоставят свободните си бази за карантиниране на леки случаи на болни с коронавирус, техни близки и хора в изолация.

На този етап са осигурени над 3 хиляди хотелски легла в страната – както като стационар за болни без сериозна клинична картана, така и като буферна зона за хора, които трябва да са под изолация, но не могат да го направят у дома, както и на пристигащи от чужбина, които подлежат на задължителна карантина.

Тепърва Министерството на туризма и това на здравеопазването ще уточняват при какви критерии да става карантинирането в хотел. Изчисленията на властите показват, че така сумата, която държавата би отделила за хоспитализиране на пациент е два пъти по-малка. 

Снимка: bTV
Една от базите е в Слънчев бряг. Условието, което поставят хотелиерите, е да им се плати в аванс. „Ще помогнат РЗИ-тата в различните области тук на място, защото естествено трябва да има медицински персонал… Както вкарваме сервитьори, можем да вкараме от чужбина също и медицински персонал“, уверен е Веселин Налбанов.

Домакин на хотела е Елена Златева, която е и медицинска сестра: „Мога да помогна, от което има нужда – да слагам инжекции, системи, да мерим кръвното. Предполагам, че няма да излизат от стаите. Ще ги обслужваме вътре, храна ще им се носи, всичко необходимо“.