И общопрактикуващите лекари вече ще могат да изписват безплатни лекарства за пациентите с коронавирус.

Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Досега те се издаваха само от медиците в COVID зоните. 

От понеделник ще може личните лекари да изписват тези рецепти електронно, както другите.

Преразпределят средства и за лечебните заведения с разкрити над 10% COVID легла. 

"Остатъкът за всеки месец ще бъде разпределен на лечебните заведения допълнително, за да посрещнат COVID вълната, като условието е да имат поне 10% заети COVID легла. Средно 39 милиона лв. на месец ще се преразпределят на всички лечебни заведения в страната. Тези, които лекуват коронавирус, са над 207, като се разкриват болници с допълнително легла, които ще влязат в тази методика", каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

През ноември лекарите на първа линия ще получат по 1200 лв., добави той.  

След като 18 лекарски колегии поискаха оставката на шефа на Здравната касата, той отговори, че оставката е винаги в джоба му, но оттеглянето му не стои на масата за обсъждане. 

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов добави, че пандемията се следи и мерките може да се затегната, ако нещата излязат извън контрол.

Личните лекари обаче са скептични и отправиха критики, че не са били потърсени.

Здравната каса ще поема изцяло и разходите на болниците, които лекуват пациенти с коронавирус при определени условия. Средно 39 милиона месечно ще се разпределят между повече от 207 болници в страната.

И докато 18 лекарски колегии в страната поискаха оставката му като управител на касата, проф. Салчев не вижда причина да се оттегли от поста.