Без маски на закрито и във обществения транспорт от 1 април, но се готвят законови промени, които да направят възможно връщането им незабавно при нова вълна и без да е обявена извънредна епидемична обстановка. Това съобщи пред bTV председателят на здравната комисия в Народното събрание доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“.

Както съобщиха от Министерския съвет, всички ограничения ще отпаднат след 31 март, тоест след 4 дни. 

Подготвят се обаче промени в Закона за здравето, които ще позволят носенето на маски да се разпорежда от властите на национално и регионално ниво дори и след отпадането на извънредната епидемична обстановка. Тези промени парламентарната здравна комисия ще гледат на извънредно заседание във вторник. След това законопроектът ще бъде гласуван в зала.

Ще отпадне карантината за контактните лица, но в конкретни случаи директорите на регионалните здравни инспекции, в зависимост от регионалната обстановка, ще могат да я налагат на определени лица.

Решението на управляващите за отпадането на извънредната епидемична обстановка, а с това и на мерките, не се приема с одобрение от лекарите и здравните организации. „Факт е, че има по-малко случаи, но е факт, че пандемията не е приключила, затова всеки трябва да е отговорен към себе си и близките си“, каза д-р Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз.

„Маските трябва да остана задължителни в здравните заведения. Там рискът да се разболеем е голям“, коментира Гергана Николова от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

От фондация „Астра форум“ определят отпадането на извънредната епидемична обстановка като опит на властта да сложи символичен край на пандемията. Тя обаче не е свършила, а в няколко западни държави отново се наблюдава скок на новите случаи.

„До 1 април се съмнявам, че законодателят може да направи всички промени в Закона за здравето, така че да се обхване всичко. Трябва да остане помощта за хората на първа линия“, коментира Момчил Баев от фондацията.

Вирусолозите настояват да се продължи със стриктното тестване и чертаят различни сценарии за следващите нови вълни.

Затова здравните организации призовават и за по-активна политика за насърчаване на ваксинацията, включително имунизации с подсилващите дози.

Дори и след 31 март обаче не се премахва карантината за болните.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!