Почти 2800 са новорегистрираните случаи на коронавирус у нас за денонощие. Близо 30% от направените тестове са положителни. 

18 области в страната вече са в червената зона, която е и най-рисковата.

Здравните инспекции не смогват да уведомят навреме всички контактни, че трябва да се поставят под карантина. Предстои това да става с есемес.

Разработва се система за уведомяване и със съобщения. Тя ще е част действащата, в която лаборатории, здравни инспекции и лични лекари обменят информация електронно, която сега служи за издаването на болничен за карантина например.

В болница са над 2300 души. Още 36 души с вируса са починали, а 216 са излекувани.

Картата на България, която показва заболеваемостта по области за последните две седмици, драстично се е променила. Вече няма нито една област в зелената зона. В жълтата останаха само две – Видин и Добрич.

Снимка: btvnovinite.bg

Повечето области са в червената зона, там заразените са над 120 на 100 хил. души.

Над 2 хил. души медицински персонал в момента е заразен. А ако тенденциите се запазят, след седмица хората в болница ще са двойно повече - около 4000, прогнозира директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

15 училища са поискали и са получили разрешение от образователния министър всичките им класове, а не само гимназистите, да учат онлайн от вкъщи. Дали това ще стане задължително за всички училища, засега не е ясно.

Правителството ще задели 1,5 млн. лв. за купуване на бързи антигенни тестове, които ще бъдат на разположение на спешните медици.

Насърчава се ползването на такива тестове от личните лекари, училищата, фирмите. Цената им е 20-30 лв., а резултатът излиза за около 15 минути. Като се обмисля дали той да не се приема за достатъчен за поставянето на диагнозата. Както сега се приема резултатът от PCR теста.

От днес влизат нови мерки срещу разпространението на вируса на национално ниво – не работят дискотеките, гимназистите и студентите учат онлайн от вкъщи, допълнителни ограничения има за работата на театри, кина и ресторанти.