Починалата лекарка от Спешна помощ в София е била лекувана и изписана след два отрицателни теста, но състоянието  се е влошило внезапно. От дълги години Д-р Нели Пандова - Илиева  ЦСМП. 

Заради съмнения за COVID-19 е приета на 31 март в болница „Света Анна“, където я лекуват от двустранна пневмония. На 7 април д-р Пандова е изписана след 2 отрицателни проби за корона вирус. Снощи състоянието ѝ се влошава внезапно. Приемат я в „Александровска“ болница.

Снимка: btvnovinite.bg


Но след само 45 минути лекарите в Спешното отделение не успяват да се преборят за живота ѝ и д-р Пандова издъхва. Смъртта на спешния медик поставя въпрос доколко излекуваните пациенти придобиват траен имунитет. 

По информация на Щаба Д-р Нели Пандова е една от първите спешни медици, заразили се с коронавируса. Имало съмнения, че се заразила след контакти с шофьор на линейка с доказан COVID-19. В края на март е лекувана в болница „Света Анна“ и изписана, след като е дала два отрицателни резултата.

Снимка: btvnovinite.bg


Д-р Пандова остава вкъщи, но лечението ѝ с антибиотици продължава. След 2 отрицателни, единствената положителна проба за COVID-19 излиза при бърз тест, малко преди пациентката да почине.

„Тя наистина е дала две отрицателни проби, доколкото ми е известно, сега се очаква PCR, който са взели веднага с пристигането, но иначе на един от тестовете, които са извършени е дала също положителен резултат в болницата”, уточни ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Национален оперативен щаб.

Съболезнования към семейството на починалата лекарка изказаха не само от Щаба, но и нейните колеги от Центъра за спешна помощ в София. Щабът все пак е обнадежден от терапията с антитела на оздравели. Плазмата се влива на заразени с усложнения.

Снимка: btvnovinite.bg„Двамата пациенти се чувстват много добре, единият ще бъде екстубиран, защото той беше интубиран, подобряват се клиничните  показатели и с изключително вълнение  целият колектив очаква  позитивни новини“, каза ген.-майор Мутафчийски.

Набирането на доброволци за осигуряване на кръвна плазма продължава. Всички медици, които са на първа линия в борбата с коронавируса ще получат допълнителните 1000 лв., заяви в предаването „Тази неделя“ здравният министър Кирил Ананиев.

По повод недоволството сред здравните работници в някои градове, че не са получили тези пари министърът обяви, че списъците са подадени от ръководствата на болниците и министерството не е коригирало броя на хората, които да получат допълнителните средства.

Кирил Ананиев обясни, че през март е имало по-малко случаи на коронавирус и по-малко медици са получили парите, но през април ще има много повече.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!