През зимата ще циркулират познатите ни грипни щамове - двете разновидностите на грип А - "Свински грип" и "Хонконг" и двете на грип Б - "Виктория" и "Ямагата". А спазването на  дистанция и носенето на маски, заради COVID-19, ще намали автоматично и разпространението на  грипа, казват експерти.

"Очаквам известно намаляване на грипа и острите респираторни заболявания, тъй като личните предпазни средства, които се прилагат за COVID, ще имат ограничаващо въздействие и върху разпространението на грип", заяви проф. Ива Христова, зам.–директор на НЦЗПБ.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако болен и здрав общуват, без да спазват дистанция и без маски - рискът от заразяване за здравия е 90%. Ако здравият носи маска - рискът намалява на 30 на сто. Ако пък е без маска, но пък болния носи - рискът пада на 5%. В случай, че и двамата са с маски - рискът е едва процент и половина. А когато разстоянието е поне метър и двамата общуват с маски, тогава рискът от заразяване е 0%.

Именно дистанцията и носенето на маски са сред причините в Южното полукълбо, където в момента е зима, да има по-малко случаи на остри респираторни заболявания и грип в пандемията, смятат експерти. В Аржентина например спадът е с 64%.

"Ще бъде тежко, поради и страха и неспокойството на голяма част от родителите, аз приоритетно работя с деца и виждам, че още от сега има едно безпокойство по отношение на задаващия се сезон", казва общопрактикуващият лекар д-р Албена Янкова.

Фармацевтичен гигант вече получи разрешение да произвежда комбиниран тест, който показва дали пациентът е с грип или с коронавируса, които са със сходни симптоми. Разрешението е от Американската администрация по храните и лекарствата, но тестът ще може да се разпространява и на пазари в Европа. Дали и кога ще стигне до България, не е ясно.