Мит е, че диабетиците се заразяват по-лесно с COVID-19, категорична е проф. Цветалина Танкова, ръководител на катедрата по ендокринология в МУ- София и началник на клиниката по диабетология УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“.

Тя обясни, че според научните изследвания захарният диабет не увеличава риска от заразяване с COVID-19. Риск има обаче от тежко протичане.

Затова проф. Танкова призовава диабетиците да се ваксинират срещу заразата. Според нея е абсолютно задължително вече имунизираните да си сложат трета игла.

В България по време на пандемията 39% от всички хора с диабет, или около 200 хил. пациенти, са забавили лечението си, а 10 хил. диабетно болни са прекратили лечението си, показва проучване от октомври 2021.

„Пандемията се отрази неблагоприятно на хората, които са болни от диабет. Още от самото начало страхът, напрежението, паниката, депресивните прояви и изолацията взеха връх. Говореше се непрекъснато за починалите, колко от тях имали диабет. Всичко това даде отражение върху тяхното психическо състояние“, заяви проф. Танкова, цитирана от БГНЕС.

От проведеното проучване става ясно още, че 34% от анкетираните са обявили, че контролът на кръвната им захар се влошил по време на пандемията. 81% казват, че електронното здравеопазване би улеснило достъпа им до здравна грижа, а 95% искат намаляване на административната тежест при реимбурсация на терапията. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!