Седем души загинаха, а 29 са ранени, след като товарна влакова композиция с газ дерайлира на гара Хитрино, близо до Шумен, а част от цистерните от нея се взривиха.

Причината за инцидента с композицията на фирма „Булмаркет” за момента не е известна.

Пострадалите са откарани в болниците в Шумен и Варна, като състоянието на част от тях е критично.

Според местните хора обаче жертвите може и да са повече от седем. Има и хора в неизвестност.

Повечето пострадали са със съчетани травми с изгаряния, фрактури на крайниците, рани по лицето и по откритите части на тялото. Някои от пострадалите са силно обгазени.

Всички екипи на болниците в Шумен и Варна са мобилизирани. От здравното министерство съобщиха, че е създадена организация от цялата страна за доставяне на кръвни продукти, ако това е необходимо.

Организирано е и транспортиране по въздух на ранените, но засега това не се налага.

 

Премиерът Бойко Борисов призова всички граждани, които се намират в района на Шумен да дарят кръв за пострадалите.

По думите на премиера 40 души са настанени при близки, но кметството в има готовност да приеме хора, които са без жилища.

„Като е миналата вълната, е поразила парка и три реда сгради, буквално ги е избушила. Ще вземем решение ще помогнем на хората, но умрелите не могат да се върнат. Иначе разрушенията с пари могат да се оправят“, каза още Борисов

Какво се случи

Влаковата композиция се е състояла от общо 26 цистерни, три от които са превозвали пропан-бутан, а 20 са били пълни с пропилен (безцветен горим газ). Три са били празни.

Според наличната информация на влизане в гарата две от цистерните са дерайлирали и това е предизвикало взривовете. Според местни хора влакът е навлязъл с висока скорост, има свидетелства и за искри от композицията.

Частната фирма-превозвач е проверявана от изпълнителната агенция „Железопътна инфраструктура” преди месец, показва проверка на транспортното министерство, разпоредена след трагедията.

Компанията е изрядна и досега не е имала инциденти, съобщиха още от ведомството.

Русенската фирма „Булмаркет” е четвъртият по-големина частен превозвач у нас и има лиценз от 2005 г., който е подновяван редовно.

Стрелочникът на гарата е забелязал искри от локомотива на влизане в отбивката на гара Хитрино, което може да означава рязка маневра от страна на машиниста и опит за намаляване рязко на скоростта”, коментира транспортният министър в оставка Ивайло Московски.

По думите му е рано да се говори за конкретни причини за инцидента, тъй като тепърва предстои екипите на транспортното министерство да направят оглед.

Снимка: МВР

Властите се опасяват от нови взривове, защото не е ясно колко цистерни са изгорели до момента.

Пожарите, предизвикани от инцидента са загасени. Материалните щети са значителни.

Цялото село е блокирано от властите, като е възможно да се наложи евакуация на населението. Нивата на въглероден диоксид и въглероден оксид в Хитрино са значително над нормата, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

Те обаче са под границата на риск за човешкото здраве, отбелязват от екоинспекцията.

Напрежение сред хората

Според местни граждани след подаването на сигнала на тел. 112 екипите на пожарната и полицията са се забавили с поне един час.

Други съобщават, че пожарните автомобили са пристигнали на мястото на произшествието, без да са заредени с вода, като се е наложило на няколко пъти да ходят до други населени места, за да зареждат.

„Взривът е настъпил в 5:37 ч. Информацията на телефон 112 е подадена в 5:42 ч. От телефон 112 предават информацията към структурите на спешната помощ в 5:43 ч.  

В 5:45 ч. тръгва първата линейка, която пристига в Хитрино в 5:54 ч. До 6:25 ч. там са три екипа. До 7:10 ч. в болницата в Шумен са транспортирани всички най-тежко пострадали”, коментира пък здравният министър в оставка Петър Москов.

Правилно ли реагираха институциите при взрива в Хитрино?