46-тия парламент наподобява предходния, 45-тия, но само по партиите, които отново ще имат депутати в тази пленарна зала.

Те отново са 6 и са същите, които и на 4 април прескочиха бариерата от 4 процента.

Оттук започват и разликите. Традиционно, левите седалки са за БСП. Те ще имат 36 депутати. На седалка разстояние - ДПС. Те ще имат 29 народни представители. До тях са ГЕРБ. Те имат 63-ма народни представители.

"Има такъв народ" и най-голямата парламентарна група - с 65 депутати.

Най-малката група - на „Изправи се! Мутри вън!“ - ще има 13 народни представители.

Десния край на залата се допълва от „Демократична България“ с 34-ма депутати. Имената на новите депутати ще са окончателно ясни до неделя.

Но вече е ясно от кои райони влизат депутатите. Оказва се, че има сериозни различия:

„Има такъв народ“ вкарват по 4-ма депутати от Варненския и Софийския 25-и Многомандатен избирателен район. И по 3-ма от 10 други района.

ГЕРБ вкарват най-много депутати от Варна - 5. От столицата са 11, но разпределени в трите различни избирателни района.

Мандатите в „БСП за България“ пък нямат подобни географски особености. Левицата вкарва по двама депутати от 9 избирателни района.

Столицата е бастион на „Демократична България“ - 6 са депутатите от 23-и МИР, 4-ма от 24-и и 3-ма от 25-и. По двама сини депутати от Варна, Бургас и Пловдив.

Кърджали изпраща четирима депутати от „Движението за права и свободи“. А по двама са от Бургас, Благоевград, Шумен, Разград, Силистра и Търговище. 

В пълен контраст - най-малката парламентарна група "Изправи се! Мутри вън" вкарва по един депутат от 13 различни многомандатни района.

До последно в малките часове на нощта ЦИК решаваше дали кандидат-депутати имат морално право да се откажат от мястото си преди клетвата.