„Правомощията на Централната избирателна комисия (ЦИК) са да провери набора от документи, които Изборният кодекс изисква по устав, но няма правомощия да проверява истински ли са подписите в подадените списъци”, каза говорителят на Комисията – Камелия Нейкова, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

При проверка в уебсайта на комисията репортерите на bTV Канна Рачева и Мария Цънцарова установиха, че са се „подписали” в списъци в подкрепа на националния референдум и на конкретен вицепрезидент.

„Оказа се, че съм подкрепила г-н Петър Кичашки без да зная за това”, поясни Канна Рачева в студиото. „Той започна да ми се обажда и да ми се извинява, като иска да се изясним”, допълни репортерът на bTV.

„ЦИК като орган не може да излезе извън рамките на Изборния кодекс и възложените ѝ правомощия. Проверките на личните данни се извършват от ГРАО. В обема на проверката законодателят не е предвидил да се проверява истинността на подписите”, поясни Нейкова.

По думите на говорителя на ЦИК комисията има друг механизъм, който трябва да гарантира истинността на документите и това е упълномощено лице, което се подписва на всяка страница с личен подпис и три имена.

В рамките на разговора стана ясно, че в случай на откраднати лични данни ЦИК може да предостави само заверено копие от конкретната страница, на която фигурира подписът на определен човек, но оригиналната страница може да се изиска само в хода на официално разследване.

Трябва да се подаде сигнал към Комисията за защита на личните данни. Не е редно да се крадат подписи, но няма законов механизъм да се установява достоверни ли са вписаните данни”, допълни Нейкова.

„Не е възможно да се подаде нов списък, но всеки участник може да поиска заличаване”, поясни още говорителят на ЦИК.

„Аз там не съм слагала подписа си, това е престъпление”, категорична е Канна Рачева.