"Ферма" за криптовалута е извършила най-мащабната кражба на ток в историята на електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Злоупотребата е разкрита на 12 декември. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в село Хераково, Община Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района.

Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана като т.нар ферма за криптовалута.

Сградата е собственост на търговско дружество, ползвана от друго и вероятно преотдадена под наем на трето.

При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копаене на криптовалута.

Екипите на ЧЕЗ и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. Установено е, че сградата е собственост на търговско дружество. Знаят се и неговите собственици, но към момента няма задържани.

От помещенията е иззета техника свързана с преноса на електричеството и преобразуването му на такова, каквото може да бъде използвано. Открита е и много техника, свързана с копаенето на криптовалута – т.нар. копачки. 

Тези устройства създават нови единици криптовалути - по-популярните от тях: биткойн и етериум. Сградата е собственост на търговско дружество, ползвана от друго и вероятно преотдадена под наем на трето.

Все още не е ясно точно колко голямо е количеството използвано от сградата зад мен, по първоначални данни се знае обаче че само за 1 час фермата е използвала ток колко 4,5 домакинства в рамките на цял месец. 

Хората в селото не са виждали кой влиза или излиза от сградата. 

Според специалисти все по-напредналата техниката е ключова за ферми. 

 „Ако вие сте копач, който няма най-новия хардуер, вие много бързо можете да останете без препитание поради факта, че трудността в биткойн мрежата постоянно нараства. Все по-нови хардуерни устройства се появяват,  това изисква постоянни ъпгрейди. Но, ако не искате да сменяте хардуера, или трябва да не плащате за ток, или просто да спрете да копаете“, обяснява Владислав Драманлиев от фондация „Битхоуп“. 

По случая е образувано досъдебно производство за две деяния. А замесените лица все се установяват. Няма задържани.