Отбор от Пазарджик се класира първи в България и четвърти на Европейската олимпиада по статистика. Учениците завоюваха престижното място с любопитен клип за миналото и настоящето на страната ни.

„Преди всичко беше по-добре! Истина или не?“. Това е темата на видеото на отборите във финалния кръг на олимпиадата.

Чрез таблици, диаграми, анализ, изводи и заключения учениците представят статистически данни за различни области от развитието на България през периода от 90-те години до сега.

„И умение не просто да видят някаква база данни, а да извлекат от нея най-важното и по умел начин да ги покажат на публиката“, каза Милена Гълъбинова, ментор на отбора.

Над 22 000 ученици от 20 държави се регистрират в седмото издание на състезанието.

За събиране на информацията децата и менторите им изчитат стотици страници на справочници, доклади на НСИ и Евростат.

„Ние трябва да се учим от миналото с неговите предимства и недостатъци, да ги анализираме, да не ги допускаме в настоящето. И с този филм избираме настоящето. Защото то ни дава много възможности за по-светло бъдеще на България“, заяви Гълъбинова.

На финала жури от европейски експерти избира 5-те най-добри видеоклипа във възрастовата група 14-16 години. Така българчетата се нареждат 4-ти в Европа.

„Много съм щастлива, че споделяме успеха на тези прекрасни деца точно днес, в деня на българската статистика, честит празник на всички статистици!“, обясни Гълъбинова.

целия клип на учениците от професионална гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик вижте тук:

Ето и материалите на другите отбори от България:

https://www.youtube.com/@bgnsi