Спешните медици както в София, така и в цялата страна, все още не са получили обещаното увеличение на заплатите си. За това ни сигнализираха лекари от цялата страна. По-високите възнаграждения трябваше да бъдат изплатени още в началото на тази година.

Така средните възнаграждения трябваше да достигнат 1500 лева за лекар и 900 за сестра.

По-големите заплати бяха обещани от здравните власти още в края на миналата година, а правителството ги гарантира като отпусна 20 милиона лева.

В ямболското спешно отделение пари няма, а лекарите не знаят дали и кога увеличението ще стане факт и са единни, че при тях реформата буксува.

„Засега още не сме получили нищо от обещаните пари, ситуацията си остава същата - много работа, малко хора, надежда, че все пак ще се изпълни обещанието на Министерството и в спешната помощ ще дойдат нови хора”, коментира д-р Нели Влахова, началник на Спешното отделение МБАЛ-Ямбол.

Директорът на лечебното заведение отказа да застане пред камерата ни, но обясни, че заплатите в Спешното отделение се определят от него след анексиране на договора за субсидираните дейности. Анексът бил възможен след получаване на т.нар. "ниво на компетентност" на спешното отделение, което се очаквало до дни.

И в спешните центрове вече четвърти месец чакат по-високите заплати. В столичния парите щели да бъдат получени най-рано през май. Забавянето вероятно се дължи на технически проблеми, предполага д-р Павлин Късцанев, завеждащ смяна в ЦСМП-София.

На някои места обаче парите вече са получени, като например в Спешното приемно отделение на столичната болница „Св. Анна”.

„Ръководството на болницата взе решение при нас тези суми да са леко завишени. Така че средно за лекар при нас е 1700 лева, за сестра е 1120 лева”, обясни д-р Ана Николова, началник на Спешно отделение в УМБАЛ "Св. Анна".

Това трябваше да е второто увеличение на заплатите в спешния сектор за последната година.

От здравното министерство отговориха, че ще направят проверка на всички лечебни заведения, които все още не са увеличили заплатите на спешните си медици, защото парите им били преведени още преди месец.

Ако по-високите заплати не станат факт скоро, това може да е повод за протест на спешните лекари.