Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата COVID вълна, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На фона на рекордния брой новозаразени - 2806 и тревожно високият брой на смъртните случаи - 178, днес област Перник влезе в тъмночервената зона с 14-дневна заболеваемост - над 500 на 100 хиляди, а Разград се върна в жълтата зона.

Общата 14-дневна заболеваемост за страната е 351 на 100 хиляди.

За момента обаче ситуацията остава под контрол и няма отказ или невъзможност за прием на пациенти с коронавирус, тъй като капацитетът в болниците е над половината, успокои здравния министър д-р Стойчо Кацаров, но предупреди за скритата заболеваемост и сред преподавателите, и сред децата 20 дни след началото на учебната година.

Двете деца на Елвина Пърпулова ходят на детска градина. От началото на годината там не е имало болни, но преди няколко месеца групата на по-малкото дете е карантинирана.

Снимка: bTV

„Мисля, че има достатъчно мерки, въпросът е дали се спазват, иначе считам, че са достатъчни. Правилно е малките деца да не носят маски“, смята Елвина.

Всички реанимационни легла в „Пирогов“ са заети от вчера, а в една от реанимациите е настанено и дете, каза директорът на болницата.

Снимка: bTV

„Малко дете, но то е с придружаващи заболявания и е доведено от Видин. От останалите легла, които са за COVID, имаме около 60 свободни. Ние сме готови, но няма да можем да обслужваме пациенти без COVID, не е редно да прехвърляме всичките си сили само за това”, обясни проф. д-р Иван Поромански, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Снимка: bTV

„Има достатъчно разкрити легла в страната за деца. В началото на вълната имаше повече случаи на заразени на деца, сега нещата се върнаха към нормалния брой заразени и хоспитализирани сред възрастните хора“, допълни д-р Стойчо Кацаров.

В болници в момента са 99 деца с коронавирус. „Делта“ вариантът засяга по-младите и е по-заразен, но не и по-опасен, напомнят вирусолози.

„Вирусът ще е винаги тук, но ще има отделни огнища. Много е възможно да има сезонно ваксиниране“, каза вирусологът проф. д-р Радка Аргирова.

Снимка: bTV

От министерството на здравеопазването планират най-късно утре да бъде одобрен видът на допълнителния сертификат за третата доза.