Четвърт милион българи са минали през обучения по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

За 5 години близо 260 хиляди са се възползвали от парите, които ни отпуска Европа. От тях малко над 72 хиляди българи след това са били включени във временна заетост, по време на която заплатата се поема с евросредства.

Близо 300 милиона лева са отишли при работодатели, обучаващи организации и физически лица. А в момента се изпълняват договори на стойност малко над 780 милиона лева.

Преподаватели в център за обучение в Лом обаче сигнализираха, че не са получили нито лев възнаграждение, затова че са обучавали безработни по програмата.

Фонадация "Рома" в Лом печели проект по схемата "Вземи живота си в свои ръце". Проектът е на стойност 172 хиляди лева и трябва да мотивира трайно безработни да се запишат в бюро по труда, да минат през обучение за професия, а след това да стажуват във фирма.
В крайна сметка 60 безработни завършват курс за "озеленители". От август до октомври им преподават трима души, които не са получили нито лев за свършената работа.

"Първо дойдоха едни договори трудови, после дойдоха съвсем други, в които пише, че няма да се плащало месец за месец, а ще се дадат накрая, ама то края беше преди месец и половина-два", обясни преподавателят Борис Гергов.

В началото на лятото Агенцията по заетостта превежда авансово около 35 хиляди лева, или 20% от общата стойност на проекта. За още едно плащане фондацията подава документи чак в средата на октомври, когато обученията приключват.

„Подава искане за междинно плащане на един малко по-късен етап, който е създал този проблем с липсата на пари", заяви Иван Кръстев от Агенция по заетостта.

„За мен единственият проблем е с малкото авансово плащане. Смятам, че ако авансовото плащане стане от 20 на 50%, няма да има никакви проблеми", коментира Николай Кирилов, председател на фондация „Рома" – Лом.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!