Четирима души са задържани за купуване на гласове в Карнобат след разследване на bTV.

Около 50 лв. се търгува един глас в региона. В ромската махала опитите за търговия не са спирали.

Снимка: Десислава Генева

Мъж от Карнобат се представя с прякора Мечо. Репортер на bTV под прикритие му каза, че е партиен активист и потърси подкрепа за парламентарния вот.

Избирателите със сигурност ще гласуват с посочения номер, добавя Мечо. „Те ме знаят какъв съм, от мене имат много голям страх“, казва той на екипа ни.

Ден по-късно Мечо ни среща с член на избирателна секция в ромския квартал на Карнобат „Красно Село“. Представя го като Тошо Гавроша, 40-годишен партиен активист на различни движения. Пред нас твърди, че може да набере гласове, както и да опита да блокира машините за гласуване, за да се премине към вот с бюлетини.

Друг мъж предлага план за набиране на гласове за днешните избори с ръководител Мечо. Ден по-късно Мечо ни среща с член на избирателна секция в ромския квартал на Карнобат "Красно Село". Представя го като Тошо Гавроша, партиен активист на различни движения. Пред нас твърди, че може да набере гласове, както и да опита да блокира машините за гласуване, за да се премине към вот с бюлетини.

"На три секции имам хора. Значи минимум 1000 лв. аз ще ти взема. Минимум. Може и да се увеличи. Ако намеря и хора, аз ще направя и списък.  Ще търся един друг, той ще блокира машината с един милион шанс успех... А е гладен. На него ще му хвърля 50 лева, стигат му", казва Гаврош.

На следваща среща Мечо уточнява бройката: "500 човека са тука в града. Както се уговорихме". 

Вместо да получат пари обаче Мечо и Гавроша, се сблъскват с камерата на bTV. В отговор на въпроса ни подготвя ли списъци за купуване на гласове, отговаря: "Хаха, то туй смешна работа бе, човек". 

Рано сутринта в деня на изборите, Мечо е задържан, съобщиха от МВР – Бургас. След излъчването на репортажа в изборния ден са арестувани още трима души, а от дома им са иззети списъци. Задържаните твърдят, че са на застъпници, но лицата от списъка не знаели за това, съобщиха още от МВР.