Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка на неотклонение за четирима от обвинените за участие в организирана престъпна група за търговия с кръв.

На двама от обвиняемите съдът определи мярка „домашен арест“, а на един – парична гаранция в размер на 5000 лв. заради влошено здравословно състояние.

Седемте мъже бяха задържани на 11 юли в София при специализирана полицейска операция на ГДБОП. На 12 юли им бяха повдигнати обвинения за това, че от януари 2019 г. са набирали лица с цел да бъдат използвани за кръводарители.

Участници в групата набирали купувачи пред центровете за трансфузионна хематология в столицата. След като имали „клиенти“, те довеждали предварително уговорени донори срещу сумата от 50 до 100 лв. за една кръвна банка.

Давали им бележка с името на човека, в полза на когото да се извърши кръводаряването, както и болничното заведение, в което се намира. На донорите плащали, след като получавали документите за дарение. Впоследствие ги продавали на „клиенти“ на цена от 350 до 600 лева за банка.

Спецпрокуратурата поиска от съда да определи най-тежката мярка за неотклонение за шестима от обвиняемите поради тежестта на извършените от тях престъпления, наличието на опасност да се укрият и да извършат престъпление, както и продължителния период на престъпната им дейност.

За този вид престъпна дейност законът предвижда наказания от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да наложи и отнемане на част или на цялото им имущество.