Мълния уби трима души в центъра на София. Четвърти човек е транспортиран към "Пирогов". Той е в шоково състояние.

И четиримата, ударени от мълнията, са сирийци, между 20 и 30-годишни, научи bTV.

Инцидентът е станал в градинката на ул. „Пиротска“ при църквата "Св. Никола". Сигналът е подаден в 18:15 ч., три линейки са пристигнали на мястото в 18:24 ч. За съжаление, те само са констатирали смъртта на тримата починали.

Пострадалият вече е в "Пирогов". Състоянието му е тежко. Екип от мултипрофилни специалисти го преглеждат.

По разкази на живеещи в района през деня в градинката е имало повече сирийски граждани, част от тях са си отишли. Вероятно останалите мъже са се опитали да се скрият от проливния дъжд под дърво. 

В момента, в който мълнията пада, Вяра Прошева се намира на работното си място, на метри от инцидента.

„Беше много страшно, защото това осветление толкова светна, като че ли целият гръм тук се съсредоточи и едва ли не аз започнах да треперя от стреса, който получих. Много силен беше, все едно те отлепва от земята, толкова силен“, разказа Вяра Прошева.

Тя първа подава сигнал на спешния телефон 112.

„Едно момиченце много разстроено, плачеше, подскачаше и казваше - Има хора в беда в градинката. Казвам какво е станало? Като ми обясни, че е гръм казах - нищо не можем да направим освен да се обадим на 112 и се обадих от моя телефон“, допълни Вяра Прошева.

По думите на живеещи в района сирийските граждани в градинката днес били повече, част от тях си тръгнали.

Оцелелият е приет в „Пирогов“.

„Сирийски гражданин, не говори английски, не говори български. Неустановена самоличност, без документи, 26-27 години. В добро общо състояние, адекватен, с изгаряния около 20%. В момента се обработва“, съобщи д-р Валентин Димитров, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Засега няма информация да е получил други травми. След като раните му бъдат обработени, мъжът ще бъде настанен в Клиниката по изгаряния.