Жегата в столицата взе пет жертви само за няколко часа, съобщиха от Спешна помощ за bTV. Сред тях е и 75-годишен мъж, който решил да тича в парка.

На спешните телефони са постъпили 179 сигнала до момента, като 18 души са колабирали. Сред тях има и деца между 13 и 17 години.

Днес ще бъде пикът на горещата вълна, обхванала България и голяма част от Балканите. На места температурите ще бъдат между 42 и 44 градуса.

Спешните медици отправят апел към хората да си стоят по домовете, да пият течности, да не посягат към алкохол и да се пазят от горещото време.

Важно е и да внимаваме какви храни консумираме на открито.

Екип на bTV се разходи на „Женския пазар” в столицата, за да провери какво се продава. Наред с плодовете и зеленчуците се натъкнахме и на продукти, чиято продажба на открито е притеснителна, като панирана риба, например.

След нашия сигнал на този търговец беше изготвен акт и рибата беше иззета.

Според специалисти консумацията на панирана риба, която се продава на 36 градуса е рискована.

„Когато не се съхраняват правилно при 36 градуса в тях могат да се развиват всички микроби. Те започват да отделят токсичните си продукти и когато човек ги хапне се получават интересни неща”, пояснява д-р Атанас Мангъров.

Риск носят и домашните яйца, които възрастни жени продават на пазари и спирки.

От БАБХ предупреждават, че сиропираните сладкиши също могат да предизвикат отравяне ако се съхраняват при висока температура.