Втори ден Хасковски села остават в огнен обръч. Все още не е локализиран пожарът край село Маточина, а следобед пламнаха 4 нови огнища в областта. 

На два пъти той стигна близо до къщите на хората, но беше спрян. В момента опасност за населените места няма.

Огънят се разгърна на фронт от близо 2000 декара. Горят пасища, земеделска земя, сухи треви и храсти.

На място са седем противопожарни екипа, 30 военнослужещи с техника, десетки служители на горските стопанства и много доброволци от съседните села.

В следобедните часове, заради високите температури и силния вятър, край село Варник пламна ново огнище, което беше локализирано преди да стигне до населеното място.

Фермери от селата казват, че търпят сериозни щети заради изгорелите пасища и мери.

Междувременно стана ясно, че пожарите от последните два дни са причинени от почистване на пасища и работа със селскостопанска техника. За това свидетелствали и местните жители.

Задържани за пожарите няма – казаха от полицията в Хасково.

Цял ден огънят опасва село Маточина, а силният вятър на два пъти го изпрати и към съседното – Варник. След безсънната нощ, хората изкараха тежък ден.

Всички следят накъде ще завърти огънят и се молят да им се размине. Изгоряха мери, пасища, бадемова градина. Заради пресечения терен, там се гаси предимно ръчно – с палки и лопати, а в почти обезлюдените села на помощ се събраха десетки доброволци.

Все още не са ясни щетите от огъня в засегнатите села Сакарци, Филипово, Присадец и Маточина.

Докато в селото се радват, че са спасили къщите си, животновъдите са недоволни заради изгорелите пасища и мери. Те обвиняват пожарникарите и липсата на организация.

Огънят на два пъти подминава село Варник. Преди 10 години обаче голям пожар изпепелява цялото село и хората живеят в страх.

Само за час днес следобед пламнаха 4 нови пожара в Хасковско. Най-сериозният от тях е в гора между селата Княжево и Срем. Там са насочени 4 пожарни, горят над 1000 декара смесена гора. Има съмнения за умишлен палеж, защото огънят е тръгнал от няколко страни. Усилията са насочени към ограничаване на пожара.

В землището на село Черничино, община Ивайловград, горят пасища и широколистна гора. Относно пожара до Маточина, обсъжда се дали военните да останат и утре.

Възможно е заради обстановката в областта да бъде свикан Областния кризисен щаб.

Все повече райони с предупреждение от най-високата степен на опасност от пожари през следващите 48 часа.

Екстремален риск от пожари, когато те се разпространяват изключително бързо и са много трудни за овладяване, е в сила за всички области от Югоизточна и Източна България, както и за областите Благоевград и Плевен.