Купуването на алкохол без бандерол и без ясен произход може да има опасни последици. Ниските цени изкушават потребителите да купуват ракия и вино от съмнителни търговци, но тази стока често се оказва вредно менте.

Според Агенцията за защита на потребителите контрол на амбулантната търговия има, но много се разчита гражданите да не подкрепят нелегалните ментата.

На Женския пазар в София стоката е шарена, примамлива и в масовия случай евтина. Купуваме бутилка вино от сергия. Продавачът потвърждава, че е „заводско”.

Деликатно търговците препоръчват по-скъпа стока. „Ако го изсипя в хубава стъклена бутилка ще мине за 5-6 лв., никой няма да предположи, че е толкова евтино”, казва продавач, рекламиращ производството си.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Питаме и за домашна ракия, но сергията не предлага. Предупреждават обаче, че в района на пазара има опасни ментета. „Отсреща има аптека, слагат спирт, есенция и това се предлага”, казва продавач.

Снимка: btvnovinite.bg

Контрабандната търговия с „домашнярки” е скрита за регулатора, но не и за по-настоятелните клиенти. За минути намираме човек, който ни насочва към тъмносин бус. Там се продава гроздова ракия, собствено производство.

Онлайн оферти

Онлайн търговията също процъфтява. Пластмасови бутилки с домашните напитки  примамват в мрежата, а обявите са леснодостъпни. Зад тях има и контакти на хората – имена и мобилни телефони.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещите са неформални, буквално на улицата. Един от „търговците” гарантира, че ракията му е повече от истинска, защото „ако е фалшив алкохолът, стават бели.”

Снимка: btvnovinite.bg

Оценката на лабораторията

Най-опасен е метиловият алкохол, който във високи дози може да бъде дори смъртоносен.

По Закона за виното и спиртните напитки твърдият алкохол е акцизна стока и не може да се продава без етикет и в наливно състояние, в противен случай говорим за чиста контрабанда.

„Имали сме случи в които клиенти са ни носили домашна ракия, в която погрешка са сложили антифриз. Така се е случило, че го сложили в казана за дестилация...”, посочва лаборантът Галя Михайлова. Тя уточнява, че ако специално не се проверява за наличие на подобна съставка, няма как този факт да се установи.  

 

Снимка: btvnovinite.bg

Липсата на етикет на бутилката с алкохол може да попречи на лабораторията да установи състава и потенциалната му опасност, защото лаборантите не знаят какво да търсят.

Резултатите са категорични, ракията е чисто менте - спирт, дестилат и вода. Експертите посочват, че продуктът не е годен за консумация. „Може да се нарече менте и съответно не е ясно дали е безопасен, тъй като нямаме информация за неговия произход.”

Снимка: btvnovinite.bg

Бялото вино също не отговаря на стандартите за качество – оказва се вкиснато, почти като оцет. Подозренията са, че има добавена захар. От лабораторията уточняват, че е протекла оцетно-кисела ферментация и тъй като е премината граничната стойност за летлива киселинност, продуктът е опасен и не бива да се пие от хора със заболявания на стомаха.

Продажбата на високоалкохолни напитки в пластмасови бутилки може да бъде много опасна. Възможно е да има отровни химични съединения, които лабораториите хващат рядко, защото такива проверки са скъпи.

Димитър Маргаритов, който е председател на Комисията за защита на потребителите, посочва, че контрол има върху подобна търговия, но призова хората да не купуват от съмнителни бусове и сергии. „Домашната ракия се пие у дома, а не по бусове. Предупреждаваме, че амбулантната търговия е ненадеждна и често опасна”, заяви той.

Бившият производител на алкохолни напитки Павлин Найденов коментира, че упражняването на контрол е трудно. Той разказа за случай, в който е сигнализирал на ГДБОП за продажба на алкохол менте на популярни марки. При реализиране на акцията полицията е включила сирените на колите по-рано от нужното и така е дала възможност на производителите да укрият стоката си. С тази случка Найденов намекна за корупция в системата.

Апелът на Ралица Скорчева, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, е хората просто да не купуват. По думите й търсенето обуславя предлагането и единственият начин за борба с подобни търговци е с превенция и образованост на консуматора.

Проверки по морето

Съвместно с Комисията за защита на потребителите направихме проверка за качеството на алкохола по морето. Комисията влезе в нощен клуб във Варна, за когото вече има получен сигнал от клиент. Подозренията са, че може да става въпрос за менте или некачествена спиртна напитка. От заведението се вземат и запечатани бутилки с уиски.

Туристите са предпазливи и внимават какво консумират. Цената в повечето случаи е достатъчно висока, но не може да гарантира качество. Преобладаващото мнение е, че в повечето заведения ако не менте, то поне пиенето е разредено. По думите им на следващия ден се усещат последствията от лошото качество – главоболие и махмурлук.

Резултатите от проверката обобщи Димитър Маргаритов в студиото на „Тази сутрин”. В заведенията проблеми няма и алкохолът е в норма. От началото на сезона обаче има три случая, при които е открита нелоялна търговска практика - разреден алкохол още при производителя.

Експертите посочиха като опасност и олинклузив комплексите, които често се изкушават да разреждат питиетата.

  • „Чети етикета”: Козунакът за Великден от магазина – без изкуствени оцветители, но с много добавки
  • „Чети етикета”: Ще решат ли шкафчетата в училище проблема с тежките раници?
  • „Чети етикета”: Какъв е алкохолът, който се предлага в интернет?
  • „Чети етикета“: Какъв е въздухът, който дишаме
  • „Чети етикета”: Има ли хормони и антибиотици в пилешкото?
  • „Чети етикета”: Как да изберем зимните гуми?
  • „Чети етикета”: Какви са обезщетенията при лекарска грешка?
  • „Чети етикета“: Колко тежи ученическата раница
  • „Чети етикета”: Има бум в използването на хомеопатични продукти в България
  • „Чети етикета“: Откриха тежки метали в замразената риба