Как се променят условията при ползването на роуминг от 15 юни?  От няколко месеца стана ясно след решение на Европейския парламент, че досега действащите такси отпадат и ще можем да говорим и сърфираме през телефона си на национални тарифи.

Не се предвижда поскъпване на останалите услуги след т. нар. отпадане на роуминга, категорични са мобилните оператори.

Снимка: btvnovinite.bg

Не подписвайте нови договори само заради промените, посъветва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ако по съвпадение точно в този период изтичат договори и има оферти към потребителите за подписване на нови, трябва много внимателно да проверят дали дори при запазване на цените или намаляване на тези услуги, които ползват, не се добавят нови услуги. Това може да бъде уловката – операторите казват: "Няма да има поскъпване", но може да опитат в нови договори да добавят нови услуги, които може да се окаже, че не са необходими”" отбеляза той.

Снимка: btvnovinite.bg

По закон не сме длъжни да подпишем клаузата, която предвижда, че договорът влиза в сила веднага, допълни председателят на КЗП. Ако не подпишем тази клауза, в 7-дневен срок от подписването на основния договор, имаме право да се откажем.

Когато пък договорът е сключен от разстояние – след като се съгласите по телефона  на отправената оферта и ви изпратят договора по куриер, тогава правото на отказ е до 14 дни, подобно на търговията в интернет.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Маргаритов максималният срок за ползване на чужда мрежа според регламента е 3 месеца, след което могат да настъпят и допълнителни тарифирания.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес в студиото на "Тази сутрин" трябваше да бъде и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, с когото имахме потвърдена уговорка за участие още преди няколко седмици, но късно снощи г-н Божков отложи гостуването си заради здравословен проблем.