Как да спестим от сметките за парно и ток и как да разберем дали съседите ни не си плащат използваната енергия? Тези въпроси вълнуват потребителите най-често когато започне есенното захлаждане и освен приготвянето на по-топлите дрехи започва и използването на отопление.

В един примерен двустаен апартамент, обитаван от четирима души, най-голям разход е перото за отопление. 41% от битовите разходи отиват за енергията, изразходвана от радиатори и духалки. Според изготвената от енергийния експерт Еленко Божков графика топлата вода е следващото перо – 25 на сто.

Вижте графиката:

Снимка: bTV

За да спестим от сметката за ток експертът съветва обикновената крушка за осветление да се замени със светодиодна. По думите му това ще понижи разхода с близо 5 на сто. Неефективният стар радиатор пък може да се смени с инверторен климатик и така разходите да паднат с близо 30 на сто.

Снимка: bTV

Във Враца тричленно семейство с малко дете опитва да спести от разходите си като ползва бойлер вечер и се опитва да убеди съседите си, че сградата трябва да се санира.

 

Снимка: bTV

Преди две години семейство на Александър се нанесло в двустаен апартамент в близост до центъра на Враца. Отоплението с ток се оказало единствената алтернатива, тъй като в блока няма нито парна инсталация, нито коминни тела, въпреки че има някой, решили да си сложат. Александър Владимиров посочва, че в спалнята имат един радиатор и една духалка, която се ползва, когато трябва да се затопли стаята за малкия Сашко.

За да е здрав Александър младши, през зимата масленият радиатор не се изключва дори нощем. В трапезарията обаче домакинята пести, още повече, че през деня помещението, което е с източно изложение, се грее и от слънцето.

Нели Владимирова коментира, че се топли, чрез готвенето с печката и понякога и духалка. Бойлер се пуска нощем, защото е по-евтино.

Тези уреди не са енергоспестяващи и излизат солено на семейния бюджет. Семейството обмисля да купи климатик от висок клас, но едва ли ще е тази зима. Досега сметката за ток е стигала  240 лв., което е една четвърт от общия бюджет от 900 лв.

С цел икономия в процес на подмяна са и обикновените лампи с енергоспестяващи.

Проблемът е, че блокът е много стар. Въпреки че е от тухла покривът се руши, а електрическата инсталация е остаряла и бушоните гърмят непрекъснато от претоварване. Затова в момента Александър, който е и домоуправител, прави всичко възможно сградата да бъде одобрена за саниране и кабелите подмeнени. Казва, че най-трудно било да убеди съседите си, че усилията си заслужават.

Експертът по топлинно счетоводство Тодор Кузманов посочва, че с няколко обикновени поведенчески промени можем да понижим сметката за парно. Проветряването да се извършва за кратко и с широко отворени прозорци, докато парното е изключено. Също така когато домът е празен през деня радиаторите да се слагат на втора степен, но не и напълно изключени, тъй като по-късно ще изразходят много енергия, за да затоплят помещението на ново.

Снимка: bTV

Кузманов добави и че добрата изолация на апартамента също гарантира по-ниски сметки, а в общите части е важно да има поне два радиатора при входната врата, които да затоплят поне малко въздуха, който влиза отвън.

Неправомерното използване на енергия се установява много трудно, а най-често проблем е незаинтересоваността на потребителите. Това посочва Елена Гоцев, адвокат в Асоциация „Активни потребители”. По думите й е важно да се наблюдава потреблението и при съмнения хората да се обръщат към контролните органи.

Божков допълни, че при кражбите на топлоенергия влияние има върху сметката на входа или блока, но при кражбата на ток плащат всички в електроразпределителното дружество.