Началото на пролетта определено е подходящият момент да свалим килограми, които се натрупали през зимните месеци.

Правилата за здравословно отслабване

Има определена граница от килограми, които можем да свалим на месец, за да не изпада тялото в шок и да подлагаме на риск здравето си.

Здравословното сваляне на килограми за един месец зависи от килограмите, с които стартираме отслабването, уточни проф. Донка Байкова, диетолог. При отслабване от високостепенно затлъстяване може да се очаква редукция от 10 кг. през първия месец. При по-ниска степен на затлъстяване – нормално е 4 кг. да е спадът за първия месец. През следващите месеци организъмт взема мерки за справяне със загубите, свалянето на килограмите се забавя – към 3 - 5 кг.

За отслабване е препоръчително на ден да се приемат около 1200 каларии. Трябва да направим такъв диетичен режим, че той да бъде нивото на основната обмяна и да включим резервите си в активно изгаряне, обясни проф. Байкова.

Храненето трябва да е път пъти дневно – закуска, междинна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря – налага се да се храним толкова често, за да отговорим на биологичните ритми на организма. При дълго неприемане на храна първата хапка организмът я насочва към резерва – трупаме мазнини.

Нуждата от сладко може да се задоволява с черен шоколад и сухи плодове.

Забранени и разрешени добавки и лекарства за отслабване

На пазара има хранителни добавки за отслабване със забранени вещества, предупреждават от Българския фармацевтичен съюз. Най-често те се предлагат онлайн.

Ние сме изпращали за анализи и наистина тези данни са верни, има хранителни добавки, продавани по интернет, които съдържат сибутрамин, а това е изключително опасно за потребителите, обяви проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз.

Трябва да се внимава и с разрешените лекарства за топене на мазнини, не случайно повечето са с лекарско предписание. Те могат да навредят на хора с проблеми с черния дроб и бъбреците и затова трябва да се приемат под лекарско наблюдение, обясняват специалистите.

Вижте повече във видеото: