Хиляди тонове фалшифицирани храни и напитки са били конфискувани от европейския пазар само през миналата година. Скандални разкрития за подмяна на говеждо месо с конско - направиха и от Българската агенция по безопасност на храните.

Снимка: bTV

Оцветени маслини, фалшив алкохол, разредено мляко със забранени добавки като тебешир и урина - това са част от манипулациите на храни и напитки в световен мащаб.

Снимка: bTV

Oще през 2011 година водещи медии съобщават, че на китайския пазар се прави пластмасов ориз. Фалшивият ориз се произвежда от картофи и... пластмаса.  Данните са за държави от Азия и региона - Индия, Индонезия, Китай, Виетнам. Изработва се във форма на оризови зърна и се смесва с истински ориз, за да се увеличи количеството му. Остава твърд след приготвяне и след консумирането му има риск от задушаване, особено при малките деца.

Снимка: bTV

Сред най-често фалшифицираните продукти са кафето и чаят.

В лаборатория за сензорен анализ правим експеримент и търсим фалшификата с помощта на обучени дегустатори. 100 % арабика срещу пакет с примеси.  Резултатите се обработват до 30 минути.

„Пет от 10 дегустатора успяха да разпознаят коя е различната проба в тройката която тестваха. Статистически този резултат се смята за неоткриваема разлика при теста на двата продукта”, коментира Кристина Петева.

У нас са хващани фалшифицирани колбаси, мед и сирене. Продължават и тестовете за двоен стандарт при продуктите от Източна и Западна Европа.

Вижте повече във видеото: