С наближаването на великденските празници все повече хора се обръщат към домашно приготвените храни и боядисване на яйца, за да са сигурни в съставките и качеството.
Нов подход представи блогърът Румяна Босева, която предпочита да не използва готовите бои за великденските яйца.
Тя боядисва жълтите яйца с куркума, зелените с див чесън (левурда), лилаво с боровинки, а червеното със смес от нар и цвекло.
Как се боядисва яйце с куркума вижте тук:
По думите ѝ, въпреки че процесът е по-бавен, си заслужава, за да има на трапезата повече естествени съставки.
При повечето багрила яйцата може да се варят направо в отварата, а при дивия чесън той се пасира и яйцето се потапя директно в сместа.
От Агенцията по храните са категорични, че боите за яйца не са опасни и са разрешени в родното и европейското законодателство.
Въпреки това експертът от БАБХ Райна Иванова препоръчва да не се боядисват спукани яйца, защото могат да се замърсят при последвалото по-продължително съхраняване.
От БАБХ допълниха, че проверките за качеството на храните са започнали от 5 април и ще свършат чак след Гергьовден.
Колко струват съставките за празничния обяд?
Според статистката средната цена на яйцата е около 0,20 лв. за брой, а на дребно 0,26 лв. за брой.
По магазините за една кора стойността е около 6 лв., а яйцата от свободни кокошки имат единична стойност около 0,40 лв.
При агнешкото месо цената на едро за килограм е малко над 13 лв.
По магазините цените са разнообразни – от 16 лв. за килограм до 13 лв. според вида на месото.
Купеният от магазина козунак излиза по-евтино, но съставките му не винаги са полезни.
Какви са цените на агнешкото, яйцата и козунаците по магазините, вижте проверката ни тук: