Темата на „Чети етикета” с Биляна Гавазова е безопасни ли са асансьорите и защо мерките, които бяха предприети, не работят.

Миналата седмица 7-годишно дете пропадна в асансьор в жилищен блок в Пловдив. Оказа се, че машината е неизправна и опасна, а аварийният бутон за спешна връзка с техниците не работи.

При проверка на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор беше установено, че частната фирма, която следи изправността на машината, е неспособна да си върши работата заради намален състав.

По данни на ДАМТН общият брой на асансьорите в страната е около 100 хил., като 20 хил. от тях са в административни сгради и са на отчет към агенцията.

За щастие авариите с пострадали хора през годините намаляват, като за 2017 г. не е имало нито един инцидент с асансьори у нас.

ДАМТН извършва контрол на асансьорите в административните сгради, докато при жилищните се осъществява надзор от частни фирми.

От началото на годината до края на май експертите на ДАМТН са проверили близо 3733 асансьора на територията на цялата страна, като 304 от тях са внезапни проверки или такива по сигнал.

68 асансьора са били спрени от експлоатация, защото са били технически неизправни. Установени са и 196 асансьора без монтирано аварийно алармено устройство.

В случай на авария или инцидент, асансьорните техници пристигат до 1 час.

„Новите мерки за безопасност сработиха в един нисък процент”, смята Николай Маринков от Българската асансьорна асоциация.

„За съжаление, наистина има липса на контрол. Единственото положително нещо от последните 3-4 години е, че държавните институции признават за проблема с асансьорите, но за съжаление не се взимат достатъчно мерки”, допълва той.

По думите му асоциацията е поставила многократно проблемите пред ръководството, но няма взети мерки.

„Един от последните примери е преди 2 месеца една фирма извърши абсолютно фиктивен преглед на 8 асансьора за 1 час”, каза Маринков.

По думите му средната възраст на асансьорите е между 50 и 60 години, но ако се поддържат както трябва, те би трябвало да са безопасни.

Какво установи проверка на bTV в столичния кв. „Дружба”, вижте тук:

„Прегледите и проверките на поддържащите и лицензирани фирми се извършват регулярно”, заяви Нели Карипова от ДАМТН. По думите й фирмата, която е проверявала асансьора в Пловдив е имала валиден лиценз за дейността си.

По думите й в агенцията за първи път получават сигнал, че авариен бутон в асансьор не работи.

По повод случая от София, за който е сигнализирал Маринков, Карипова заяви, че ДАМТН са предприели незабавни мерки по проверката и обезопасяването на въпросните асансьори.

„Ние веднага предприехме мерки към надзорната фирма, но не може както г-н Марников иска, всичко да стане много бързо и абсолютно веднага”, категорична е Карипова.

Целия разговор вижте тук: