Отбелязваме 144 години от подвига на Ботевата чета и гибелта на революционера Христо Ботев. Тази година датата се чества по различен начин заради коронавирус пандемията.

Точно в 12 ч., в цялата страна с триминутен сигнал на сирени се отдаде почит на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта.

Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица беше отложено. Официални чествания нямаше, но това не спря стотици хора да се преклонят пред паметника на революционера на паметния връх.

Във Врачанския балкан Ботев намира смъртта си. Заради коронавируса беше отменен 74-ят Национален туристически поход по стъпките на революционера.

Очаквано поклонниците бяха по-малко, но и по-мотивирани. Илия Куцаров, национален състезател по маратон, пробяга разстоянието от Козлодуй за 12 часа.

Въпреки това от Козлодуй до Околчица тръгна щафета от спортисти, колоездачи, футболисти, които донесоха четническото знаме на върха. Най-възрастният участник беше на 69 г., а най-малкият на 9 г. Врачанският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България.

Заради ограниченията за струпване на много хора на едно място за първи път от десетилетия беше прекъсната традицията за официалното провеждане на тържествения митинг в центъра на Враца. Снощи над града отекна тръба, а в продължение на няколко минути заря освети небето, макар и не толкова пищна, както други години. 

В Калофер, родното място на Христо Ботев, имаше възпоменателна церемония за загиналите за свободата и независимостта на България. На мемориалния комплекс „Христо Ботев“ се събраха стотици души, за да отдадат почит.

Стотици хора от цялата страна дойдоха в родния град на Христо Ботев –Калофер, за да отдадат почит. 

Там беше и президентът Румен Радев, който поднесе венец на паметника. В словото си държавният глава припомни, че свободата е в ръцете на днешните младежи и от тях зависи бъдещето на страната ни. Поднасянето на цветя под паметника на революционера ще продължи през целия ден.

"Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание", написа президентът на страницата си във Фейсбук. 

"Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България!", написа и премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук" по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. 

На днешния ден родолюбиви българи призоваха политиците да се вглеждат по-често в делата на Ботев, за да върви страната ни напред.