Двама от братята на патриарха на българската литература Иван Вазов са носители на най-високите военни отличия, а всички имат роля във войните за национално освобождение.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред фамилията Вазов историята два пъти е записано званието генерал.

„Неслучайно наричаме Георги Вазов „героят на Одрин“, съвсем закономерно неговият по-малък брат, Владимир Вазов е наречен „героят на Дойран“, всички декорирани с толкова много военни отличия, виждаме, че Владимир Вазов е просто целият обсипан, той като че ли е най-награждаваният от братята“, разказва изследователят Катя Зографова.

Снимка: btvnovinite.bg

Владимир Вазов ръководи отбранителна операция при Дойран по време на Първата световна война, неговата стратегия се изучава във военните академии по света.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е единственият български офицер, който влиза поименно в английската история. Ген. Владимир Вазов успява да изгради такава мощна фортификация, толкова са добре укрепени, защитени, обмислени българските позиции, че в пъти по-мощна чужда армия, включително използвайки химическо оръжие, не успява да ги превземе“, отбелязва Зографова.

Снимка: btvnovinite.bg

През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от Първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва: „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят от Дойран!“.

И тримата наследници на д-р Кирил Вазов, прадядото на проф. Григорий Вазов, участват и в трите националноосвободителни войни, и тримата са ранявани.

„Иван Кирков Вазов, който се явява чичо на баща ми, който е убит от Народния съд и министър, той има няколко медала, бил е раняван, когато Георги Вазов, неговият чичо, е управлявал обсадата на Одрин“, разказва проф. Григорий Вазов.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма мъж във Вазовия род, който да е бил годен да носи оръжие и да не е отишъл на фронта да се сражава за свободата и обединението на България.