Чешки дипломат и политик поиска по-сериозни мерки срещу пропагандата, особено по време на война.

Според проф. Михаел Жантовски е от особено значение да получаваме достоверна информация за хода на бойните действия в Украйна.

В момента Чехия председателства Съвета на Евросъюза.

Проф. Жантовски е директор на библиотеката, която носи името на световноизвестния дисидент и политик Вацлав Хавел.

„Най-доброто решение си остава проверката на фактите. Трябва да се сравнят различните канали на информация, а за тези, които разпространяват пропаганда е необходимо да се вземат по-сериозни мерки. Важно е за ситуацията в Украйна, трябва да се знае как се развива войната, без пропаганда“, казва професорът.

Той е бил дипломат и политик, а сега е главен лектор на международната конференция „Европейската медийна демокрация по време на криза“, която е част от  проекта „Европейски диалози Вацлав Хавел“. Основният източник на вдъхновение за този проект е есето на Хавел „Властта на безвластните“, замислено като политически манифест в края на 70-те години на миналия век.

В текста дисидентът противопоставя обществената система на лъжата на живота в истина.

Утре в София по проекта „Европейски диалози... Вацлав Хавел“ започва международна конференция на тема: "Европейската медийна демокрация по време на криза". За присъствие е необходима предварителна онлайн регистрация.