Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност задържания скитник с прозвището Червения пират. Той е с обвинение за закани с убийство срещу магистрати.

От съобщението на прокуратурата стана ясно, че Червеният пират е 35-годишен мъж с инициали И.З. По-късно се разбра, че имената му са Илко Захариев.

Установено е, че на 21.02.2024 г. обвиняемият е  изпратил до различни институции множество електронни съобщения, съдържащи закани с убийство спрямо магистрати и обидни квалификации, касаещи политици и други публични личности.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“. 

До момента при извършен обиск са иззети три мобилни устройства, на които ще бъдат направени експертизи. В хода на разследването предстои да бъде изследвано психическото здраве на обвиняемия.

С постановление на прокурор той е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. 

По данни на полицията Илко Захариев е в София от ноември. Водил е скитнически начин на живот и не е имал съучастници.

Следил е активно процесите в страната и така решавал до кои политици и магистрати да изпраща заплашителни имейли, казват още властите.

От полицията допълват и че мъжът страда от психично заболяване. След задържането му е направил самопризнания. В него били и телефоните, от които изпращал имейлите.