Вода с червен цвят стресна жителите на Чепеларе, които изпратиха сигнал до bTV. До оцветяването се е стигнало след планов ремонт на ВиК-Смолян на улиците „Бор” и „Зорница”.

Заради ремонта водата била спряна, като за това гражданите били информирани със съобщения. Мътната вода с червен цвят, която тръгнала от чешмите след това, притеснила хората.  

От ВиК – Смолян заявиха, че има такъв период и е нормално, след като са правили реконструкция, да тръгнат такива води.

Снимка: btvnovinite.bg

Аварията е отстранена и проблеми с водата вече няма. Община Чепеларе имала и готов проект за пречиствателна станция за питейни води и търси финансиране. За подмяна на старите метални тръби в града обаче финансирането се оказва трудно.

„Относно ремонтите на водопроводната мрежа в селата - ние може да кандидатстваме по ПУДООС. Кандидатствали сме с проекти, но за момента няма одобрени финансирания. Що се отнася до рехабилитация на водопроводната мрежа в града, ние не попадаме в параметрите за финансиране по ПУДООС  - до 2 хил. жители, защото жителите на Чепеларе са над 5 хил. А в същото време не попадаме и в критериите по ОП „Региони в растеж”. Знаете – там са допустими само 49 общини, така че разчитаме единствено и само на реализиране на мерките по инвестиционната програма на ВиК асоциацията“, коментира кметът на Чепеларе Славка Чакърова.