Само за последното денонощие трима души са загубили живота си на пътя, показва черната статистика в националния ден за безопасност на пътищата.

България е единствената държава в Европейския съюз, в която катастрофите са се увеличили с над 40% за година, пресмятат от Института за пътна безопасност.

Снимка: btvnovinite.bg

А според данните, публикувани в сайта на министерство на вътрешните работи, от началото на месеца досега в страната ни са станали над 470 тежки произшествия, като 47 души са загубили живота си. 

На 17 април 2017 г. е последната среща на Румяна със съпруга и.

"Отиде на работа и не се върна. Беше убит на магистралата, заедно с още едно момче. Спрял да обезопасява катастрофирала кола. Потресаващо е състоянието на нашите пътища. Прекалено много дупки", казва Румяна. 

Само за 3 години над 180 души са загубили живота си в катастрофи на магистралите.

"В България има около 50 опасни участъка, на които всяка седмица по един и същи начин загиват хора", отбелязва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние имаме най-високата скрост и най-високата смъртност по нашуте магистрали. Затова смятаме, че трябва да се редуцира скоростта", заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.      

Само на магистрала "Тракия" жертвите са 108. 

"Можем да кажем, че е черният път на България. С мантинелите имаме наистина сериозен проблем. Поискахме да ни предсотавям от АПИ краш тестовете на тези мантинели, защото са като кибритени клечки, през тях се минава все едно ги няма. И знаете ли какъв беше отговорът от ангенцията – те не разполагат с тези краш тестове", обясни още Богдан Милчев.

От пътната агенция уточниха за bTV, че всички необходими изпитания са направени от акредитирана лаборатория.

"Производителят издава декларация за експлоатационните показатели. Изпитванията, както и резултатите от тях, са негова изключителна интелектуална собственост", посочиха от АПИ. 

Снимка: btvnovinite.bg

В района на Ихтиман част от мантинелите са огънати, липсват и болтове. Това е един от участъците на АМ "Тракия", на който стават най-много инциденти. Поставено е единствено табела, която предупреждава за опасност.

Рисков е и участъкът между Стара и Нова Загора. Там през 2017 г. заради обърнала се цистерна пътят беше затворен 6 часа.

А в деня на безопасността по пътищата, доброволци от Българския червен кръст организираха и демонстрация - как да окажем първа помощ на пострадали при катастрофа.