Нови данни за „черните пътища” у нас – над 70 са смъртоносните отсечки в страната, според Агенцията за пътна безопасност.

С най-много катастрофи са магистралите и първокласните пътища, сочат данните на пътната полиция за 2019 г.

Високата скорост е основната причина за стотиците инциденти по аутобаните. Катастрофите по първокласните пътища са най-вече заради неправилно изпреварване.

Снимка: btvnovinite.bg

Трите магистрали – „Тракия”, „Хемус” и „Струма” в участъка от Перник до Кулата са трасетата с най-много пътни инциденти от началото на 2019-та година до момента. 

Най-много са катастрофите на „Тракия” – 821 катастрофи с над 21 загинали и 230 ранени, по данни на пътната полиция.

Снимка: btvnovinite.bg

На второ място по аварийност е „Хемус” с близо 400 катастрофи, 11 загинали и 82 ранени.

Стотици инциденти са регистрирани и по първокласните пътища като най-смъртоносен е път Е 79 – от Видин до Кулата. Над 540 са катастрофите в тази отсечка, 21 са загиналите и над 200 ранените.

Снимка: btvnovinite.bg

В черната статистика е и пътят Русе – Велико Търново – Маказа с 455 катастрофи с 21 загинали и над 200 ранени.

Дори и опитните шофьори определят като истинско изпитание пътуването през Кресненското дефиле. Водачите споделят, че като завали дъжда никой не се съобразява, че пътят става хлъзгав.

Снимка: btvnovinite.bg

Пътят между Бургас и Варна е познат на шофьорите не само с опасните завои, но и със следите от катастрофи по тях. Водачите признават, че през Дюлинския проход най-коварна е отсечката преди Обзор.

Въпреки, че е изключително натоварен, особено през лятото, досега основен ремонт на не е правен. Последната тежка катастрофа в района е отпреди дни между микробус и лека кола, за щастие без жертви.

„Анализът за възникналите ПТП на магистралите основно е несъобразената скорост, неспазване на дистанция и неправилно изпреварване. Това са трите основни причини за произшествията там. По първокласните пътища – един от основните показатели, който може да се изведе и напоследък се наблюдава все по-често, това е навлизане в насрещната лента от водачи на МПС, при които възниква челен, страничен удар и там щетите са сериозни”, обясни Петър Соколов, от отдел „Пътна полиция”, ГДНП.

От пътната полиция предупреждават шофьорите да подготвят автомобилите си за зимата с подходящи гуми, да си проверят фаровете, чистачките и спирачките. А на пътя да внимават много заради рискове от аквапланинг и черен лед – фактори, които правят колата неуправляема.