Черни балони полетяха в небето над Съдебната палата. Те символизират жените, загубили живота си през миналата година след насилие от партньора си.

Точен брой на жертвите на домашно насилие за изминалата година няма, защото държавата не води статистика. Не поддържа и кризисни центрове.

„Имаше незаконно оръжие в продължение на години, беше го вадил пред детето си, детето беше много притеснено от това. Бяха намерени 36 патрона, привлечен като обвиняем и след това производството беше прекратено поради маловажност“, разказа Галина Илкова.

През януари от Министерство на правосъдието предложиха изменения в закона, които се очакваше да бъдат приети още до края на този мандат. Сред някои от мерките са забрана насилникът да притежава оръжие, както и да осъществява какъвто и да било контакт с жертвата. Общественото обсъждане беше по експресна процедура - 14 дни.

„В рамките на този срок се получиха голям брой становища -  над 12, които съдържаха и сериозни предложения на законопроекта, като дефенициите за съжителство на съпружески начала. Има сериозни бележки относно това какъв да бъде органът, който ще се занимава с противодействие и превенция“, заяви Любомир Талев.

В момента законопроекта се преработва.

„Много предложения имаше още от 2018 година. Те много се протакаха във времето и бяха внесени в Народното събрание прекалено късно, за да могат да бъдат приети. Основните промени трябва да са в Наказателния кодекс“, заяви адв. Албена Белянова.


Процедурата по приемането на промените ще започне отново с новия парламент.