Софийският апелативен съд обяви, че няма престъпление по случая на Румяна Ченалова. Няма опасност тя да извърши друго престъпление, обявиха от съда. САС потвърди мярката за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 8000 лв.

По-рано днес Ченалова поиска съдът да не я връща в ареста. По време на съдебното заседание на състав на САС за наложената ѝ от СГС мярка за неотклонение „Парична гаранция” тя заяви, че няма доказателства, че ще се укрие.

По време на заседанието не са били разпитани свидетелите по делото. Но е разпитан целият лекарски персонал в Стара Загора, който е издал болнични листове на съдията, каза апелативният съд.

Има обаче данни за престъпление, свързано с търговското дело, но свидетелите не са разпитани и до днес.

Снимка: Ладислав Цветков

Защитата на Ченалова поиска съдът да остави без уважение искането на прокуратурата за задържане под стража. Според тях твърдението, че тя разполага със значителна сума пари извън граница не е доказано - юристите работят с факти, а не със слухове

При първоначалното налагане на мярката за неотклонение не разполагах с достатъчно време да се запозная с материалите по делото. Доводите на прокуратурата, че съществува реална опасност да се укрия не кореспондира с доказателствата. Това заяви съдия Румяна Ченалова по време на съдебното заседание на състав на САС във връзка с наложената ѝ от СГС мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 8000 лв.

Съдията посочи, че не може да се твърди, че може да се укрие или да окаже въздействие на свидетел, имайки предвид служебното ѝ положение. „Това може да се твърди за всеки човек”, допълни тя.

Ченалова помоли съдът да не ѝ налага мярка за неотклонение, но допълни, че в случай че й бъде наложена такава – поне да ѝ бъде определен по-нисък размер на гаранцията.

Един от защитниците ѝ - адвокат Огнян Минев, посочи, че тя не е била разпитвана и отбеляза, че са били разпитвани много на брой свидетели, които нямат отношение към делото и повдигнатото обвинение.

Той поиска да се отмени наложената парична гаранция и изрази несъгласие с изводите на СГС по обвиненията за извършено престъпление по чл. 311 от НК. Според него не следва да се иска или налага репресивна мярка за неотклонение за обвиненото лице, когато има съмнение за извършено престъпление и данните се доразвиват и събират.

Снимка: Ладислав Цветков

„Органите на досъдебното производство работят със слухове. Юристите работят с факти, а не със слухове . Твърдението, че съдия Ченалова разполага със значителна сума пари извън граница не е доказано”, каза и другият ѝ адвокат и неин брат Станимир Ченалов по време на съдебното заседание.

По думите му и след като е отстранена от длъжност, съдия Ченалова няма как да извърши друго престъпление . Той посочи, че няма доказателства тя да се е опитала да напусне страната.