Отново капани в чейндж бюрата. Съвместна акция на НАП и bTV установи, че десетки обменни къщи продължават да подвеждат клиентите си чрез вратичка в закона.

Само преди 3 седмици нови законови промени трябваше да сложат край на измамите с валута. Законът е променен така, че забранява на чейндж бюрата разликата между курс купува и курс продава да е повече от 5 на сто.

В същия ден на влизане на тези промени обаче голяма група бюра, които според НАП са подвеждали клиентите си чрез различни трикове, са станали финансови къщи и по този начин са избегнали санкциите на данъчните, които не контролират т. нар. финансови къщи. В същото време от бранша твърдят, че това не е заобикаляне на закона, а опит за оцеляване на бизнес, който държавата умишлено се опитва да съсипе.

Чейндж бюро на централния столичен булевард "Витоша" има голяма табела на входа с привидно изгодни курсове. При опит за обмен на 10 евро, вместо близо 20 лева от бюрото дават на клиента по-малко от 16.

Проверка на bTV показа, че общо 3 чейндж бюра на "Витоша" работят на един и същи принцип.

„Има една табела, обявена за рекламна отвън, която съдържа наглед изгодни курсове и има табло, което е скрито и трудно за възприемане, на което е обявен курс, драстично различен от този навън”, казва Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Въпросните обменни бюра по документи вече са финансови къщи, но нищо друго в тях не е променено. „Това обаче има всички белези на заобикаляне на закона и то на грубо заобикаляне на закона и ние с БНБ още следващата седмица ще започнем разговори за преразглеждане лицензиите на такъв тип финансови къщи”, допълва Бъчваров.

От Асоциацията на обменните бюра са категорични, че това не е измама - обикновено служителите на гише предупреждавали клиентите, че ще получат по-малка сума.

„Промяната е поръчкова с цел да се пренасочва бизнеса към банките, които не са засегнати от нея. Да се търсят проблеми при финансовите къщи е нелепо, защото независимо от курсовете на обмяна при тях никога не е имало проблеми и недоволни клиенти”, коментира Калин Петков, Асоциация на обменните бюра.

Докато браншът и данъчните спорят има ли престъпване на законите, от НАП съветът клиентите, ако попаднат на "финансова къща" да не подписват документа за сделката и да поискат връщане на парите.

През следващата седмица БНБ трябва да реши дали въпросните филиали на финансова къща могат да продължат да съществуват в този си вид. По информация на bTV обаче във финансовото министерство се обмисля въпросът дали изобщо да не бъде прекратена дейността на всички чеийндж бюра и обмяната на валута да бъде поверена изцяло в ръцете на банките.