Начало на чат приложението BgGPT. Институтът „Инсайт“ обяви първия отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение, създаден на български език.

Платформата може да бъде използвана свободно и безплатно от всички. Преди две седмици институтът публикува само езиковия модел, който можеше да бъде ползван от бизнеси и компании.

Единственото ограничение за BgGPT е, че трябва потребителите да бъдат над 14-годишна възраст.

BgGPT може да помогне при писането на статии, при преводите от английски на български език и от български на английски език. Чрез него могат да се изготвят и различни видове договори.

„Преди две седмици пуснахме модела за BgGPT. Само за две седмици вече различни фирми – в сферата на застраховането и други, започнаха вече да го ползват и да го внедряват.

Смятаме че като приложение и възможности ще помага на повече хора да намират информация, да си помагат. Не може да замести учителите и училището. Това е само един допълнителен инструмент, който да помага на децата“, коментира професор Мартин Вечев, създател на института „Инсайт“.

Приложението обаче невинаги работи с най-актуалната информация. Например, на въпроса: „Кой е главният прокурор на България?“ отговорът е: „Иван Гешев“.  Ако попитаме какъв е настоящият премиер академик Николай Денков, получаваме отговор, че е министър на образованието. Това е така, защото голяма част от информацията е спрямо 2022 г. към момента.

Единственото ограничение при използването на риложението е потребителите да имат навършени 14 години.

Четете повече в сайта на "Бизнес Новините".